fredag den 6. juli 2012

Dag 6 - KOREAREJSER Sommertur 2012


Kære alle,

Morgenen startede med et voldsomt regnvejr fra Seoul til Haeinsa - det kulminerede nærmst, da vi nåede Haeinsa, men vejrguderne må have med os, for det holdte tørt efter frokosten i Haeinsa by.

Her er det bibimbap - bibim betyder at røre rundt og pab betyder ris, så vi skulle blande de forskellige krydderier og gochujang (koreansk rød chilipasta) sammen med ris og æg. Der var selvfølgelig de sædvanlige sideretter med kimchi og en masse andre grøntsager.


Vi er ved at gøre os klar til at køre op til templet, vi står foran restauranten som ligger på en temmelig stejl vej.


Her fortælles der om den første port til Haeinsa templet - Iljumun, hvor der med kinesiske tegn står Haeinsa templet på Kaya Bjerget - Iljumun betyder egentlig "1 søjle port" - når man ser den fra siden, ser det ud som om porten står på een søjle. Porten er grænsen mellem menneskets verden og den buddhistiske verden. Når man går igennem porten, bliver man renset for andre tanker, så man kan fokusere på den buddhistiske verden.


Her har vi Jeongjung pagoden på pladsen foran det stor hovedtempel Daejeokgwangjeon. Pagoden er bygget i midten af hele tempelomårdet og er i 3 etager.

Her står vi og snakker om buddhisme ved Daejeokgwangjeon templet, som sidste brændte i 1817 og herefter genopbygget. Flere af de andre bygninger er løbende brændt ned siden sin opførelse i år 802 år e.kr. Haeinsa templet blev grundlagt af munkene Sunung og Ijong fra Hwaom sekten, som munkene Ui-Sang og Wonhyo var grundlæggere af. Inde i templet sidder Vairocana, sandhedens buddha, som der er mange mennsker inde at bede til.


Her er vi på vej op mod Jangkyeongpanjeon bygningen, som opbevarer Tripitaka Koreana, det vigtigste og hovedformålet med besøget. Det ligger højt oppe på en bjergtop, som man mener har nogle jordstråler, som beskytter området - netop denne bygning har aldrig været brændt siden dens færdiggørelse i 1488.


Her er så KOREANA TRIPITAKA - på billedet ses kun en brøkdel af de 81.258 trætavler, som er blevet specielt behandlet med salt og tørret i langt tiden inden man skar tegn i udvalgte knastfri udskårede træplader. Gulvet er indkapslet med en blanding af salt, kul, pulveriseret lime og sand, som er med til at holde en tilpasset fugtighed og med til at beskytte træblokkene imod insektangreb.


Her er een af trætavlerne som blev udskåret fra år 1236-1251 på øen Kwangha - vest for Seoul, alle tavlerne indeholder i alt 52.382.960 kinesiske tegn med de buddhistiske skrifter. Man har efterfølgende transporteret de over 81.000 trætavler fra Kwangha ned til Haeinsa for over 500 år siden - det i sig selv er også en bedrift med daværende tids ressourcer og udstyr.

Bygningen vender sydvest, så den ikke står i direkte sol - bemærk udluftnings "vinduerne", som sidder omvendt på den modsatte side af bygningen, det giver en naturlig ventilationseffekt, så man hverken behøver varme eller aircondition for at opbevare træblokkene.

Efter en lang bustur fra Seoul i morges kørte vi sydøst ned til Haeinsa og dernæst til Gyeongju, hvor vi i morgen skal se nok Koreas mest berømte templer og buddhaer og ikke mindste Shilla dynastiets kongegrave. Vi ankom her til aften til Hotel Commodore og skal være her to nætter.



Så stod den på Galbijim en slags spareribs i meget små stykker kogt med grøntsager, og så var der som sædvanligt alt det andet! Mums.

Mange Koreahilsner

KOREAREJSER

Ingen kommentarer:

Send en kommentar