onsdag den 4. juli 2012

Dag 4 - KOREAREJSER Sommertur 2012

Kære Alle,

Dagen startede lidt tidligere med et stramt program. Vi var på Citytour!

Vi startede i bussen med lidt historie omkring Seouls tilblivelse, som stammer helt tilbage fra Koryo tiden fra år 37 før k.f. - dengang hed byen NamKyong - den sydlige hovedstad, da den fungerede som en slags hovedstad for Koryo.

Senere under Choson dynastiet, da hovedstaden blev flyttet fra Kaesong, kom daværende NamKyong til at hedde Hansong (efter floden Han River). Det hed byen helt frem til 1910, hvor japanerne under den sidste belejring af Korea kaldte byen for Kyongsong eller til dagligt Keijo. Det var først i 1945, da japanerne måtte overgive sig under 2. verdenskrig, at Korea blev helt selvstændigt efter mange års undertrykkelse af japanerne, at byen fik navnet Seoul. Seoul er det gamle ord for hovedstad, oprindeligt på koreansk "Sorabol".

General Yi Song Kye drømte, at han lå på midten af tre bjælker, hvilket blev tolket af hans vismænd, at det var tegnet Wang på kinesisk og betyder konge. Yi blev i 1392 udråbt som konge under navnet Taejo og var starten på Choson dynastiet eller i de royale termer Yi dynastiet, som forløb fra 1392 - 1910. Kong Taejo var netop den konge, som valgte at flytte hovedstaden fra Kaesong til Hansong, hvorefter han sørgede for, at der blev opført et kongepalads - Kyongbok, som betyder "den strålende lykkes palads", som stod færdigt 1394.

Vi var så heldige at se et royalt vagtskifte - lidt anderledes fra Amalienborg - men flot tøj!


Præsten Muhak instruerede byplanlæggerne i 1392, om at Kyongbok paladset skulle ligge foran Inwang bjerget (In= Tiger, wang=konge), men byplanlæggerne fulgte ikke instruktionen og anlagde i stedet paladset foran Pukak bjerget, (Puk=sygeplejerske, ak=klippe), hvorefter han fremsatte en profeti, om at Kyongbok paladset ville blive ødelagt efter 200 år. Paladset som stod færdig i 1394 blev i 1592 angrebet af den japanske shogun Hideyoshi og blev total ødelagt under japanernes besættelse af Korea.

i 1897 genopbyggede Kong Kojongs far Tae Won gun (Tae=stor, won gun = fyrste), som symbol for den kongelige dominans og for Chosons prestige.

Her står vi foran Geunjeong-jeon, som er den paladsbygning, der har kronet 7 konger og normalt blev brugt til royale og møder blandt yangban, overklassen på daværende tid - denne klasseopdeling blev dog ophævet af japanerne under deres besættelse af Korea fra 1907

Her bliver der fortalt om Kong Sejong, som var faderen til det koreanske alfabet Hangul. Før det blev de kinesiske tegn brugt indtil år 600, hvor der blev lavet en phonetisk og koreansk tilpasset udgave af de kinesiske tegn og blev anvendt indtil år 1433, hvor 8 lærte fik definerede 28 lyde, som blev omsat til 11 vokaler og 17 konsonanter - i alt 28 koreanske tegn. Kong Sejong mødte modstand blandt Yangban, da man herfra mente at man tabte noget af sin magt, hvis alle og enhver kunne læse, om det var hensigten med det nye koreanske alfabet. De lærte, som definerede det nye alfabet, mente at man på få dage kunne lære at læse og skrive med det nye alfabet, hvis man var en rigtig lært - ellers ville man kunne lære det på maksimalt 14 dage.


Her står vi foran Gyeonghoe-ru Pavillionen - det bemærkelsesværdige ved denne pavillion, som blev brugt til adelige banketter og afslapning for den kongelige familie, er at den er opbygget af 48 søjler, hvor af de inderste er runde søjler symboliseret ved Um og de yderste er firkantede og symboliseret ved Yang, svarende til de kinesiske Ying/Yang, så er Um = symbolet for kvinden - det negative og Yang = symbolet for manden - det positive, det var ikke alle der var enige om det negative og positives fordeling! 


Her Søren, Louise og Eva op ad trapperne til det Kongelige palads Gangnyeong-jeon, kongens gemakker - det er 30 grader, så lidt hårdt er det!

Her står vi foran Hyangwon-jeong pavillionen, som var et yndet sted for den kongelige familie at sætte sig ud for at slappe og læse. I dag er det et de mest fotograferede steder i forbindelse med bryllupper. Men det var også lige over til højre for billedet, at dronning Min (Kong Kojongs kone) blev myrdet af japanerne, da japanerne atter mistænkte hende for at starte oprør sammen med kineserne mod den japanske besættelse. Japan vandt krigen mod Kina i 1894, hvorefter at Kina måtte opgive deres suverænitet over Korea til Japan.


Her er de 12 zodiach dyretegn, forrest hesten, som Søren er født i - en pendent til Europas stjernetegn.

Vi fortsatte til Chong Wa Dae = Huset med de blå teglsten, eller i daglig tale det blå hus i Korea. Når USA har det hvide hus, har man valgt at kalde det for det blå hus. Vi kunne kun lige med nød og næppe få lov at fotografere og se præsident palæet, da præsident Lee Myung Bak har sat sikkerheden en grad op, efter nogle informationer mellem den japanske og koreanske efterretningstjeneste. Det var hertil, at 30 nordkoreanske soldater nåede for at angribe den daværende præsident tilbage den 21. januar 1968. Alle nordkoreanske soldater blev dræbt med undtagelse af 1, Kin Shin Ju, som i dag er integreret fuldstændig i Sydkorea og er meget religøs.

 Så blev det endelig frokost i Insaedong - her Kathrine spændt på, om hun kan spise en hel kylling?

Samgyetang - en sommerret med en hel kylling og hel ginsing rod - derudover med masser af urter dadler, kastanjer, pinjekerne og mange flere ingredienser - en meget sund og velsmagende ret.


Her er det så blomstermarkedet på Namdaemun marked - en fantastisk duft og ikke mindst et farve orgie.


Namdaemun marked før der bliver travlt med madboder og et leben med flere kunder og forretningsdrivende - højdepunktet er næsten kl. 2 om natten, hvor andre butikker kommer ind på markedet for at købe til deres forretninger - så Namdaemun er et slags engros marked, hvor private også kan købe - helt sikkert et sted, man skal ud til igen, man kan næsten få alt mellem himmel og jord.

En lang og begivenrigheds dag uden regn, men med lidt overskyet vejr og med meget varme, over 30 grader.

Mange Koreahilsner

KOREAREJSER

Ingen kommentarer:

Send en kommentar